Gesztenyével töltött libasült

goose

Mikulás eljöttével sokkal izgatottabbá válik mindenki és egyre közelebbinek érezzük az Ünnep varázsát! 

Meggyújtjuk az adventi koszorún a második gyertyát is. Ilyenkor mindenki elkezdi dekorálgatni az otthonát. Előkerülnek a fénylő és csillogó díszek, kicsit ünnepi ruhába öltöztetjük a szívünket és az otthonunkat is egyaránt. A kis csizmákon kívül a lakás is megtisztul és alaposan csillog-villog. Kell ez a megújulás és változás mindenki életében. 

Az asztalra is ünnepélyesebb fogások kerülnek! 

Személyes kedvencemként szeretném megosztani Veletek, ezt a nagymamám által oly sokszor készített lakomát, amit az évek során én is elsajátítottam :)

Szeretettel: Szilvi

Gesztenyével töltött libasült:

Hozzávalók:

1 db konyhakész liba  ( 4-5 kg belsőségekkel)

50 dkg gesztenye

30 dkg kis alma

1 evőkanál szárított majoránna

1 fej vöröshagyma

4 szál petrezselyemgyökér

1 evőkanál vaj

5 dl tyúkhúsleves (kockából is tökéletes)

90 dkg parajlevél

reszelt szerecsendió

1.5 dl fehérbor

2 evőkanál liszt

a díszítéshez citromhéjdarabkák, almaszeletek és friss majoránna

só, bors

fogvájó

Elkészítési javaslat:

A liba háját leszedjük, majd a libát és a belsőségeket megmossuk, megtöröljük. 

A húst kívül-belül alaposan bedörzsöljük sóval és borssal. A bevagdosott és beáztatott gesztenyét alufóliával lefedve megsütjük. A megmosott almát négyfelé vágjuk, magházát kiemeljük. Az almacikkeket összekeverjük a szárított majorannával, meg a sült gesztenyével és a liba hasüregébe töltjük. A nyílást fogvájóval összetűzzük és erős fehér cérnával összekötjük. 

A megkötött libát a belsőségekkel együtt egy tepsire helyezzük, és előmelegített sütőben 180°C-on 30 percig sütjük. Aláöntünk 7,5 dl meleg vizet, és további 3 órán át sütjük. 

Közben a megtisztított vöröshagymát apróra felkockázzuk. A megmosott petrezselyemgyökeret vékonyan felkarikázzuk. 

A hagymakockát és a petrezselyemgyökeret felforrósított vajban megpároljuk. Felöntjük 0.5 dl tyúkhúslevessel és felforraljuk. Hozzáadjuk a parajlevelet, és takaréklángon, kb. 15 percig főzzük. Sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük és melegen tartjuk. A libát kivesszük a sütőből, és rövid idegig pihentetjük. 

A pecsenyeléről a zsírt leszedjük. A levet a maradék levessel felöntjük, leszűrjük és a borral együtt felfőzzük. Belekeverjük a kevés vízzel csomómentesen elkevert lisztet, és a mártást besűrítjük. Sóval és borssal ízesítjük. 

A tálra szedett parajt megszórjuk citromhéjdarabokkal. Ráültetjük a sült, töltött libát, almaszeletekkel és majorannával díszítjük. 

Burgonyakrokettel köríthetjük. A mártást külön kínáljuk hozzá!

Jó étvágyat hozzá!

#mutimiahami