Mikulás eljöttével sokkal izgatottabbá válik mindenki és egyre közelebbinek érezzük az Ünnep varázsát!
Meggyújtjuk az adventi koszorún a második gyertyát is. Ilyenkor mindenki elkezdi dekorálgatni az otthonát. Előkerülnek a fénylő és csillogó díszek, kicsit ünnepi ruhába öltöztetjük a szívünket és az otthonunkat is egyaránt. A kis csizmákon kívül a lakás is megtisztul és alaposan csillog-villog. Kell ez a megújulás és változás mindenki életében.
Az asztalra is ünnepélyesebb fogások kerülnek!
Személyes kedvencemként szeretném megosztani Veletek, ezt a nagymamám által oly sokszor készített lakomát, amit az évek során én is elsajátítottam
Szeretettel: Szilvi
Gesztenyével töltött libasült:
Hozzávalók:
1 db konyhakész liba ( 4-5 kg belsőségekkel)
50 dkg gesztenye
30 dkg kis alma
1 evőkanál szárított majoránna
1 fej vöröshagyma
4 szál petrezselyemgyökér
1 evőkanál vaj
5 dl tyúkhúsleves (kockából is tökéletes)
90 dkg parajlevél
reszelt szerecsendió
1.5 dl fehérbor
2 evőkanál liszt
a díszítéshez citromhéjdarabkák, almaszeletek és friss majoránna
só, bors
fogvájó
Elkészítési javaslat:
A liba háját leszedjük, majd a libát és a belsőségeket megmossuk, megtöröljük.
A húst kívül-belül alaposan bedörzsöljük sóval és borssal. A bevagdosott és beáztatott gesztenyét alufóliával lefedve megsütjük. A megmosott almát négyfelé vágjuk, magházát kiemeljük. Az almacikkeket összekeverjük a szárított majorannával, meg a sült gesztenyével és a liba hasüregébe töltjük. A nyílást fogvájóval összetűzzük és erős fehér cérnával összekötjük.
A megkötött libát a belsőségekkel együtt egy tepsire helyezzük, és előmelegített sütőben 180°C-on 30 percig sütjük. Aláöntünk 7,5 dl meleg vizet, és további 3 órán át sütjük.
Közben a megtisztított vöröshagymát apróra felkockázzuk. A megmosott petrezselyemgyökeret vékonyan felkarikázzuk.
A hagymakockát és a petrezselyemgyökeret felforrósított vajban megpároljuk. Felöntjük 0.5 dl tyúkhúslevessel és felforraljuk. Hozzáadjuk a parajlevelet, és takaréklángon, kb. 15 percig főzzük. Sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük és melegen tartjuk. A libát kivesszük a sütőből, és rövid idegig pihentetjük.
A pecsenyeléről a zsírt leszedjük. A levet a maradék levessel felöntjük, leszűrjük és a borral együtt felfőzzük. Belekeverjük a kevés vízzel csomómentesen elkevert lisztet, és a mártást besűrítjük. Sóval és borssal ízesítjük.
A tálra szedett parajt megszórjuk citromhéjdarabokkal. Ráültetjük a sült, töltött libát, almaszeletekkel és majorannával díszítjük.
Burgonyakrokettel köríthetjük. A mártást külön kínáljuk hozzá!
Jó étvágyat hozzá!
#mutimiahami