Az ősz a sütőtök évszaka. A töklevesek egyre több étterem kínálatában megjelennek már és a halloween népszerű álarcai is remek hírverői ennek a finomságnak!
Hozzávalók 4 adaghoz:
1 db burgonya
600g sütőtök
700 ml zöldségleves alaplé
1 fej vöröshagyma
2 ek. repceolaj
2 ek. ánizslikőr
3 ágacska kakukkfű
3 ágacska citromillatú kakukkfű
só és feketebors ízlés szerint
125 g créme fraÍche ( ha ezt nem kapunk, akkor egy istenien krémes tejföl esetleg helyettesítheti )
Elkészítési javaslat:
A burgonyát alaposan megmossuk, meghámozzuk és kockákra vágjuk. A hokkaido tököt nem szabad meghámozni, mert ehető a héja, valamint nagyon nehéz lefejteni a húsáról. Így csak megmossuk alaposan és kettőbe vágjuk. A magjait és a lágy, rostos húsát távolítsuk el és csak a szilárd húst kockázzuk fel. A vöröshagymát megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk.
Az olajat forrósítsuk fel egy lábasban, majd ebben üvegesre futtassuk a vöröshagymát. Tegyük bele a burgonyát és a tököt. Öntsük bele a levest és az ánizslikőrt. A kétféle kakukkfüvet alaposan mossuk meg, majd helyezzük a levesbe. Főzzük csendesen, alacsony lángon kb. 20 percig.
Ezek után távolítsuk el a kakukkfűágakat és botmixerrel pürésítsük a levesünket. Ízesítsük tetszés szerint sóval és borssal, aztán tegyük bele óvatos kevergetés mellett a créme fraÍche felét.
A levest egyenlően osszuk el 4 tányérban és mindegyiket díszítsük egy pötty créme fraÍche-sel.
Diós kenyérrel tálaljuk!
#mutimiahami