Hozzávalók:
- Egy kevés olaj a forma kikenéséhez ( semleges ízűt használjunk)
- 400g zsíros krémsajt
- 100g mascarpone
- 1tk. vaníliakivonat
- 2 közepes méretű tojás
- 100g cukor
- 1.5 ek. liszt
- 100g karácsonyi gyümölcskenyér
- 1 szirupban eltett gyömbérgolyó finomra aprítva és 5 ek. a szirupból (késztermék)
- 150g gyömbéres piskóta 1.5-2 cm-es szeletekre vágva.
Az öntethez:
- 100g sötétbarna muscovado cukor
- 100g vaj
- 100ml sűrű, zsíros tejszín
Elkészítési javaslat:
Melegítsük elő a sütőt (villany:170 fok; légkeveréses 150 fok; gáz:5-ös fokozat)
Kenjünk ki olajjal egy 1.3 literes pudingformát, vagy más hasonló méretű sütőformát., és béleljük sütőpapírral. Egy tálban kézi mixerrel kikeverjük habosra a krémsajtot, a mascarponét, a tojásokat, a cukrot és a vaníliát. Fakanállal forgassuk bele a lisztet, a gyümölcskenyeret, és a gyömbért, majd kanalazzuk az előkészített formába. Óvatosan tegyük a sütőbe.
Ellenőrizzük 1 óra múlva: ha még nem szilárdult meg- az nem baj, ha egy picit remeg-, akkor hagyjuk a sütőben még 10 percre. Vegyük ki, és hagyjuk hűlni egy kicsit. Kenjük meg 1 ek. sziruppal, és fektessünk rá piskótaszeleteket. Kenjünk rá újra 1 ek. szirupot és rendezzünk el rajta még 1 réteg piskótát.
Tegyünk egy tányért a tetejére és ezzel nyomjuk le. Legalább 4 órára tegyük be a hűtőbe.
Az öntethez az összes hozzávalót és a maradék 3ek. szirupot tegyük egy kisebb edénybe, és forraljuk addig, amíg sziruposra sűrűsödik. Tálalás előtt fordítsuk ki a sajttortát a formából és kínáljuk a forró gyömbéres öntettel.
Jó étvágyat hozzá!
#mutimiahami
(Recept: BBC GoodFood)