Ínycsiklandó tökleves kakukkfűvel és créme fraíce-sel:

_ERI5188

Az ősz a sütőtök évszaka. A töklevesek egyre több étterem kínálatában megjelennek már és a halloween népszerű álarcai is remek hírverői ennek a finomságnak!

Hozzávalók 4 adaghoz:

1 db burgonya

600g sütőtök

700 ml zöldségleves alaplé

1 fej vöröshagyma

2 ek. repceolaj

2 ek. ánizslikőr

3 ágacska kakukkfű

3 ágacska citromillatú kakukkfű

só és feketebors ízlés szerint

125 g créme fraÍche ( ha ezt nem kapunk, akkor egy istenien krémes tejföl esetleg helyettesítheti )

 

Elkészítési javaslat:

A burgonyát alaposan megmossuk, meghámozzuk és kockákra vágjuk. A hokkaido tököt nem szabad meghámozni, mert ehető a héja, valamint nagyon nehéz lefejteni a húsáról.  Így csak megmossuk alaposan és kettőbe vágjuk. A magjait és a lágy, rostos húsát távolítsuk el és csak a szilárd húst kockázzuk fel.  A vöröshagymát megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk.

Az olajat forrósítsuk fel  egy lábasban, majd ebben üvegesre futtassuk a vöröshagymát. Tegyük bele a burgonyát és a tököt. Öntsük bele a levest és az ánizslikőrt. A kétféle kakukkfüvet alaposan mossuk meg, majd helyezzük a levesbe.  Főzzük csendesen, alacsony lángon kb. 20 percig.

Ezek után távolítsuk el a kakukkfűágakat és botmixerrel pürésítsük a levesünket. Ízesítsük tetszés szerint sóval és borssal, aztán tegyük bele óvatos kevergetés mellett a créme fraÍche felét.

A levest egyenlően osszuk el 4 tányérban és mindegyiket díszítsük egy pötty créme fraÍche-sel.

Diós kenyérrel tálaljuk!

#mutimiahami