Lazacos Lasagne:
A lasagne egy igazi klasszikus, de megbolondíthatjuk különböző fűszerekkel, húsokkal, akár hallal is!
Hozzávalók 4 adaghoz:
400 g lazacfilé
½ citrom
kevés só
300g cukkini
3 gerezd fokhagyma
1 csokor kapor
4 ek. vaj
125 ml tejszín
feketebors ízlés szerint
2 ek. liszt
200 ml száraz fehérbor
250 ml tej
reszelt szerecsendió
olívaolaj
200 g lasagnealap ( előfőzés nélkül )
100g reszelt pannónia sajt
Elkészítési javaslat:
A sütőt melegítsük elő 200 fokra, légkeveréses esetében 180-ra. Alaposan mossuk át a lazacot, konyhai papírtörlővel itassuk fel, és vágjuk vékony szeletekre, majd csíkokra. A citrom levét facsarjuk ki, locsoljuk meg vele a lazacot, amit enyhén sózzunk is meg.
A cukkinit mossuk meg, a végeit vágjuk le, hosszában felezzük el, majd vágjuk vékony szeletekre. A fokhagymát pucoljuk meg és vágjuk nagyon apróra. A kaprot mossuk meg, majd itassuk le róla a vizet. A leveleit tépkedjük le a száráról és aprítsuk egész picire.
2 evőkanál vajat olvasszunk meg egy serpenyőben, és futtassuk meg benne a fokhagymát és a vöröshagymát. Tegyük bele a lazaccsíkokat és a cukkinit, majd pároljuk meg őket. Öntsük fel tejszínnel, 10 percig hagyjuk főni kis lángon, majd ízlés szerint sózzuk-borsozzuk.
Közben besamelmártást készítünk. Ehhez olvasszunk meg a maradék vajat egy edényben, szórjuk rá a lisztet és kissé barnítsuk meg. Öntsük fel a fehérborral és a tejjel. Közben folyamatosan kevergessük a habverővel. Vigyázni kell, nehogy összecsomósodjon. Rövid ideig forraljuk, majd sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.
Olívaolajjal kenjünk ki egy sütőtálat és rétegezzük bele egymás után a lasagne lapokat, a lazacos-cukkinis keveréket, a besamelmártással, és szórjunk rá sajtot. Tegyük a sütő középső szintjére és süssük 40 percig.
A lazacos lasagnét a sütési idő után hagyjuk 5 percig a formában pihenni. Aztán egy nagy késsel vágjuk darabokra és óvatosan emeljük ki egy tortalapáttal és tányérokra tálaljuk.
#mutimiahami