Lazacos lasagne

Lazacos lasagne

Lazacos Lasagne:

A lasagne egy igazi klasszikus, de megbolondíthatjuk különböző fűszerekkel, húsokkal, akár hallal is!

 

Hozzávalók 4 adaghoz:

400 g lazacfilé

½ citrom

kevés só

300g cukkini

3 gerezd fokhagyma

1 csokor kapor

4 ek. vaj

125 ml tejszín

feketebors ízlés szerint

2 ek. liszt

200 ml száraz fehérbor

250 ml tej

reszelt szerecsendió

olívaolaj

200 g lasagnealap ( előfőzés nélkül )

100g reszelt pannónia sajt

 

Elkészítési javaslat:

A sütőt melegítsük elő 200 fokra, légkeveréses esetében 180-ra. Alaposan mossuk át a lazacot, konyhai papírtörlővel itassuk fel, és vágjuk vékony szeletekre, majd csíkokra. A citrom levét facsarjuk ki, locsoljuk meg vele a lazacot, amit enyhén sózzunk is meg.

A cukkinit mossuk meg, a végeit vágjuk le, hosszában felezzük el, majd vágjuk vékony szeletekre. A fokhagymát pucoljuk meg és vágjuk nagyon apróra. A kaprot mossuk meg, majd itassuk le róla a vizet. A leveleit tépkedjük le a száráról és aprítsuk egész picire.

2 evőkanál vajat olvasszunk meg egy serpenyőben, és futtassuk meg benne a fokhagymát és a vöröshagymát. Tegyük bele a lazaccsíkokat és a cukkinit, majd pároljuk meg őket. Öntsük fel tejszínnel, 10 percig hagyjuk főni kis lángon, majd ízlés szerint sózzuk-borsozzuk.

Közben besamelmártást készítünk. Ehhez olvasszunk meg a maradék vajat egy edényben, szórjuk rá a lisztet és kissé barnítsuk meg. Öntsük fel a fehérborral és a tejjel. Közben folyamatosan kevergessük a habverővel. Vigyázni kell, nehogy összecsomósodjon. Rövid ideig forraljuk, majd sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.

Olívaolajjal kenjünk ki egy sütőtálat és rétegezzük bele egymás után a lasagne lapokat, a lazacos-cukkinis keveréket, a besamelmártással, és szórjunk rá sajtot. Tegyük a sütő középső szintjére és süssük 40 percig.

A lazacos lasagnét a sütési idő után hagyjuk 5 percig a formában pihenni. Aztán egy nagy késsel vágjuk darabokra és óvatosan emeljük ki egy tortalapáttal és tányérokra tálaljuk.

 

#mutimiahami